23 May 2011

Meskouta-Kika/ Hazelnut & Almond Moroccan Cake / Gâteau Marocain aux Amandes et Noisettes / Meskouta aux Amandes et Noisettes!


I love posting cakes, especially Meskouta, because they help me remember those special moments I shared with my family, and it is more fun when I read the posts with my sons.  "You have to make this cake every week from now on Mama ", Kamal ordered me, with his mouth full.  He loves  hazelnuts and almonds nearly as much as he loves chocolate, he can eat them everyday, never have enough of them just like his Mama.
Mamatkamal


Ingrédients:

- 4 medium eggs / 4 oeufs moyens
- 250g caster sugar / 250g sucre semoule
-250ml milk at room temperature / 250ml lait à temperature ambiante
-100ml corn oil / 100ml de l'huile de maïs
-Some drops of almond essence / Quelques gouttes d'essence d'amandes
-300g white flour / 300g de farine blanche
-100g almond powder / 100g de poudre d'amande
-100g finely ground toasted hazelnuts / 100g de noisettes grillées et moulues
-1 tablespoon baking powder / 1 c à soupe de levure chimique
-Pinch of baking soda / Une pincée de bicarbonate de soude
-2 tablespoon unsweetened cacao powder / 2 c à soupe de poudre de cacao amer
-Pinch of salt / Une pincée de sel
-3 tablespoons cornflour / 3 c à soupe de maïzena ou Amidon de maïs
(Cornflour in the UK = cornstarch in the USA = Amidon de maïsin Quebec = Maïzena in Morocco)

Method / Préparation:

1-Preheat the oven to 180° / Préchauffer le four à 180°.

2-Grease and flour the cake pan / Beurrer et fariner un moule pour gâteaux

3-Beat eggs and sugar with an electric mixer for about 5 minutes, until the mixture is creamy and light in color / Avec un batteur électrique, battre les oeufs et le sucre pendant 5 minutes, jusqu'à obtention d'une mousse bien crémeuse .

4-Add milk,oil and almond essence, and continue beating until well blended / Ajouter le lait, l'huile et essence d'amande en continuant à battre jusqu'à ce que le tout soit bien incorporé.

5-In a separate bowl, sift flour, baking powder, baking soda, salt and cornflour. Add almond powder and ground toasted hazelnuts to the flour.  Gradually add the dry ingredients to the wet ingredients.  Fold with rubber spatula until the batter is smooth and the dry ingredients are thoroughly incorporated. / Dans un autre bol, tamiser farine, sel, levure et maïzena. Puis ajouter poudre d'amande et noisettes sur le mélange de farine. En petite portion, incorporer ces ingrédients secs au mélange d'oeufs à l'aide d'une spatule jusqu'à ce que le mélange soit bien incorporé et lisse.

6-Divide the mixture into 2 portions:
  a-1/3 of batter: add cocoa powder and mix well.
  b-The remainder of batter: leave it  plain.
 
Diviser la pâte en 2 portions:
  a- 1/3 de la pâte : mélanger-le avec la poudre de cacao.
  b-le reste de la pâte : garder cette portion comme elle est.

7-Pour some white batter into the pan  then place spoonfuls of chocolate mixture on top, then white batter on top, follow the same technique  / Verser un peu de pâte blanche sur le moule, puis quelques cuillères de pâte au chocolat dessus ainsi de suite.

8-Bake for 35 to 40 minutes. Turn off the oven, then leave it for another 10 minutes inside the oven  / Cuire pendant 35 à 40 minutes. Arrêtez le four et laisser le gâteaux dans le four éteint pendant 10 minutes.

9-Remove the cake the oven and let cool for 15 minutes.  Invert the cake onto a cooking rack. Decorate the top if you wish  (I put some raspberry nappage and sprinkle with hazelnuts ) / Enlever du four et laisser refroidir au moins 15 minutes. Démouler et décorer si vous désirez (J'ai mis un nappage aux framboises et des quelques noisettes).



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