Welcome to the Kingdom of Morocco, country of Imazighens! The history of Moroccan cuisine, which is of Imazighens (Swassa, Ryafa and Zayanes), Jews, Andaloussi and Sahrawi origins, stretches back for several centuries and was able to adapt itself to changes and different modern ingredients from period to period. Moroccan cuisine is rated among one of the most cleverly balanced cuisines, with strong focus on rich flavours, aromas, texture, presentation, and perfect choice of spices and fresh ingredients, thus leading Moroccans to pride themselves on eating tasty, delicious and traditional food on a daily basis. Several Moroccan dishes have become increasingly popular now in other parts of the world (North of America, Australia and Western Europe) and it is no surprise that some neighbouring African countries have adopted the Moroccan Style Flavour. Welcome to my Blog!

24 Mar 2011

شلادة سْكْسو/Moroccan Couscous or Kasskssou Salad/Couscouss ou Kasskssou Marocain Froid!

V Suitable for vegetarians / Convient aux végétariens
شلادة سْكْسو
Recipe and Photos by Mamatkamal
You will be surprised how this small portion of  Couscous can fill you up for a supper!  Even though I am not a vegan, I can say it is one of the best salad I have ever tasted!  The simple vinaigrette and the thyme mixed into it, gives it a mildly exotic flavour!  My mother used to serve this salad with fried sardines, but I personally serve it with Camembert, butter and of course nice home-made bread.  Absolutely delicious!

Serves 6-8 people / Pour 6-8 personnes
Ingredients:

-250 gr pumpkin / 250 gr de citrouille

-1 small courgette, cut into small cubes / 1 courgette de taille petite coupée en petits cubes

-1 small eggplant cut into small cubes / 1 aubergine de taille petite coupée en petits cubes

-1 green apple cut into small slices, leave the peel on but remove the seeds / 1 pomme verte épépinée et coupée en petits morceaux en gardant la peau
-1 fresh tomato sliced  / 1 tomate fraîche coupée en petits dés

-1 teaspoon dried thyme / 1 c à thé ou café de thym séché

-250 gr steamed  Couscous / 250 gr de Couscous cuit à la vapeur


Method / Préparation:

1-Wash the pumpkin, remove the skin and seeds then cut into small cubes. / Laver la citrouille, peler, épépiner et couper en petis cubes.
2-Preheat the oven at 220°C. Place the pumpkin in a roasting pan, pour a little bit of extra virgin olive oil over and season them generously with salt and ground black pepper.  Bake the pumpkin for about 15 minutes, then turn them and reduce the temperature to 180°C and let cook for about 30 minutes, turning them frequently./ Préchauffer le four à 220°C, placer les morceaux de cirouille dans une rôtissoire, verser dessus un peu d'huile d'olive extra-vièrge, puis saupoudrer généreusement de sel et poivre noir moulu.  Faire rôtir les morceaux de citrouille pendant environ 15 minutes, puis tourner-les et réduire la température à 180°C et continuer la cuisson pendant 30 minutes, en les tournant constamment.

3-Fry courgette and eggplant / Faire frire courgette et aubergine:

3.1. Scatter 1/4 teaspoon of salt evenly over the courgette and eggplant slices./ Saupoudrer les morceaux de courgette et aubergine d' 1/4 c à thé ou café de sel.

3.2. Place 1 egg with pinch of salt in a shallow dish and beat lightly. / Battre légèrement 1 oeuf avec un peu de sel et placer dans un bol.

3.3. Place about 80 gr of white flour in a separate shallow dish./ Dans un autre bol, mettre environ 80 gr de farine blanche.

3.4. Heat about 300 ml of sunflower oil in a pan./ Faire chauffer environ 300 ml d'huile de tournesol dans une poêle.

3.5. Dip courgette and eggplant slices first in the flour and then in the egg mix, ensuring they are well coated./ Passer les morceaux de courgette et aubergine dans la farine en premier puis dans le mélange d'oeuf.

3.6. Drop the egg-coated courgette and eggplant pieces in the pan and fry for about 10 minutes or until lightly golden brown all over./ Faire frire dans l'huile chaude environ 10 minutes ou jusqu'à que les morceaux de courgettes et aubergine soient légèrement dorés.

3.7. Remove from the oil and drain them on paper towels to remove any excess cooking oil. / Retirer du feu et faire égoutter en les plaçant dans du papier absorbant. Egoutter et résérver.

N.B. To make life easy, roast eggplant and courgette along with pumpkin, it's much easier! / Afin de vous rendre la vie facile, faire rôtir les morceaux de courgette et aubergine en même temps que la citrouille, c'est encore mieux!
 
 4-Make a vinaigrette / Preparer une vinaigrette:

4.1. In a small bowl, mix 2 tablespoons of olive oil, 1 tablespoons fresh lemon juice, some salt to taste and pinch of ground black pepper. / Dans un bol, bien mélanger 2 c à soupe d'huile d'olive, 1 c à soupe de jus de citron frais, une pincée de poivre noir moulu et sel selon le goût.

5-Place Kasskssou and all vegetables in a large bowl. Add thyme, apple slices, tomatoe, and vinaigrette, mix well and divide on four plates. / Placer kasskssou dans un bol, ajouter tous les légumes, morceaux de pomme, tomate, le thym et la vinaigrette puis  bien mélanger le tout. Voilà c'est prêt à servir pour 4 assiettes.
Mamatkamal
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