28 May 2011

شلادة الكورجيت/Moroccan Zucchini Salad /Cooked Moroccan Salad of Courgettes/Salade aux courgettes ou zucchini à la marocaine


I absolutely love zucchini or courgettes and I use them quite a lot in my cooking.  The fresh lemon juice, preserved lemon and cumin really brought out the great herbs and garlic flavours in this one tasty salad, but at the same time, nothing overpowered the simple taste of the zucchini.  So refreshing!  It is just as flavourful as it is colourful and of course it's highly nutritious.  This salad is easy to make and you may serve it warm or cold.  It goes particularly well with fish or brochettes or steaks!  And if you like cheese, sprinkle the salad with either blue or feta or goat cheese before your serve it. So delightful!
Mamatkamal

Serves 4 people /  Pour 4 personnes:
Preparation Time: 0 h 10 minutes / Temps de préparation: 0 h 10 minutes
Cook Time:  0 h 08 minutes / Temps de cuisson: 0 h 08 minutes
Total Time: 0 h 18 minutes / Temps total : 0 h 18 minutes

Ingredients:

-500 gr fresh zucchini or courgettes / 500 gr de courgettes fraîches (Zucchini)

-3 tablespoons extra-virgin olive oil / 3 c à soupe d'huile d'olive extra-vierge
-2 cloves garlic, finely chopped / 2 gousses d'ail hachées finement
-Some salt to taste / Un peu de sel selon le goût
-1/4 teaspoon red paprika or Tahmira (Ta7mira) / 1/4 c à thé ou café de paprika rouge ou piment doux ou Tahmira (Ta7mira)
-Pinch of Sodaniya powder (known as soudaniya ghobra in Morocco) or hot red paprika or use red chilli powder or Tunisian Harissa.  Only for spicy food lovers / Une pincée de Sodaniya poudre (qu'on appelle soudaniya ghobra au Maroc) ou utilisez chilli en poudre ou Harissa tunisienne.  A ajouter seulement si vous aimez le piquant!
-1/4 preserved lemon or L'hamd (L'7amd) mssayer. Rind only, chopped finely or cut lengthways into thin strips / 1/4 de citron confit ou L'hamd (L'7amd) mssayer  Ne gardez que la peau, hacher-la finement ou couper-la en fines lanières
-1 tablespoon green or black olives, stoned and cut into circles / 1 c à soupe d'olives vertes ou noires dénoyautées et coupées en petites rondelles
-3 tablespoons juice of fresh lemon / 3 c à soupe de jus de citron frais

-1/4 teaspoon ground black pepper / 1/4 c à thé ou café de poivre noir moulu
-1/2 teaspoon ground cumin / 1/2 c à thé ou café de cumin en poudre
-About 30 ml of cold water / Environ 30 ml d'eau froide
-1/2 red pickled hot pepper ring, well drained. For spicy food lovers / 1/2 piment fort confit rouge, coupé en petites rondelles. A ajouter seulement si vous aimez le piquant
-1 tablespoon chopped fresh parsley leaves / 1 c à soupe de feuilles fraîches de persil hachées
-1 tablespoon chopped fresh coriander leaves / 1 c à soupe de feuilles fraîches de coriandre hachées


Method / Préparation:

1-Scrub zucchini under cold running water. Zucchini has got thin edible skin as well as soft edible seeds so no need to peel them. cut off the stem and blossom ends from zucchini. / Frotter la peau des courgettes sous l'eau froide. La peau de la courgette est tendre et comestible tout comme ses graines, alors pas besoin de l'épulcher.  Coupez les extrémités et les tiges des fleurs de la courgettes.

2-You can cut zucchini into thin sticks or sliced into rounds or into tiny cubes./ Les courgettes peuvent se couper en rondelles, en petites cubes ou en bâtonnets.

3-Slice zucchini lengthwise into halves and cut each piece into thin lengthwise strips, then into thinner strips. Then cut the strips into 4 to 5 cm long matchsticks. / Couper la courgette en deux dans le sens de la longueur. Puis tailler chaque morceau en lanières, puis les tailler davantage en fines lanières.  Couper-les d'environs 4 à 5 cm de long.

4-Combine the garlic cloves with olive oil, salt in a large skillet over medium heat, and sauté briefly for about 2 minutes. / Sur un feu moyen, verser l'huile d'olive dans une grande poêle, ajouter sel et l'ail et faire revenir brièvement pendant environ 2 minutes.

5-Add zucchini to the garlic mixture, pickled hot pepper, stir in paprika, black pepper, sodaniya and stir well, then add water. / Ajouter les courgettes au mélange d'ail, piment fort confit, paprika, poivre noir, sodaniya et bien mélanger.  Ajouter l'eau.

6-Allow to simmer and do not cover, stirring occasionally, for about 4 minutes, or until the zucchini are tender. TENDER but not TOO SOFT.  Zucchini should stay bit crunchy! / Laisser cuire sans couvrir, en remuant de temps en temps. Laisser mijoter pendant environ 4 minutes ou jusqu'à que les courgettes soient tendres.  TENDRE mais pas trop MOU.  Les courgettes doivent rester croquantes!

7-Add 2 tablespoons of lemon juice, cumin and continue simmering, uncovered, until the sauce has completely reduced. This will take about 2 minutes. / Ajouter 2 c à soupe de jus de citron, cumin et continuer à cuire sans couvrir, jusqu'à complète evaporation du liquide.  Ceci prendra environ 2 minutes.

8-Add coriander and parsley (Keep some for sprinkling) and remove immediately from heat, stir in the remaining of lemon juice, preserved lemon and olives.  Stir gently to coat the Zucchini evenly. /  Ajouter coriandre et persil (gardez un peu pour saupoudrer à la fin), puis retirer immédiatement du feu.  Incorporer le reste du jus de citron, citron confit, et olives. Remuer délicatement pour bien enrober les Zucchini uniformément.

9-Cover and set aside to marinate for at least one (1) hour prior to serving. Mix two (2) or three (3) times to distribute the marinate well. / Couvrir et laisser mariner pendant au moins une (1) heure avant de servir, en remuant deux (2) ou trois (3) fois pour bien répartir la marinade.

10-Season to taste with salt and pepper if you wish, then transfer to a serving dish and sprinkle over coriander and parsely.  Drizzle some olive oil over the salad and sprinkle with either Blue or Feta or Goat cheese.  Serve immediately. / Assaisonner au goût avec peut-être un peu de sel ou de poivre si vous souhaitez.  Servir dans des assiettes et parsermer de coriandre et persil. Arroser d'un filet d'huile d'olive et ajouter quelques tranches de fromages de chèvre, ou fromage bleu ou fromage Feta.  Servir immédiatement.

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