11 Sep 2014

Raspberry and White Chocolate Mousse Charlotte / Charlotte à la mousse au chocolat blanc et framboises



This charlotte double mousse recipe is an easy variation of the elegant fanciful French Cake.  Instead of lady fingers, I used 2 rolled cakes, sliced and soaked in a raspberry syrup.  You might use any recipe of a rich chocolate and raspberry mousse as a filling, and you have to chill it for several hours prior to serving.  As for the presentation, I didn't need to add anything special or any elaborated decoration, surprisingly it turned out nice and tasted delicious!
Mamatkamal

-2 roll cakes, filled with raspberry jam and cut into slices / 2 gâteaux roulés, fourréà la confiture de framboise, coupés en petites tranches
-White Chocolate Mousse / Mousse au chocolat blanc
-Raspberry Mousse / Mousse aux framboises
-About 100 gr crème fraîche to decorate / Environ 100 gr de la crème fraîche pour décorer
-About 50 gr raspberry nappage / Environ 50 gr de nappage à la framboise

Prepare White Chocolate Mousse / Préparer Mousse au Chocolat Blanc:
- 200 gr white chocolate / 200 gr de chocolat blanc 
- About 2 gr Agar-agar / Environ 2 gr d'Agar Agar
- 35% cream 200 ml / 200 ml de la crème 35%
- 2 tablespoons of unsalted butter / 2 c à soupe de beurre non-salé
- 2 egg yolks / 2 jaunes d'oeuf
- 2 tablespoons caster sugar / 2 c à soupe de sucre semoule
- 2 egg whites / 2 blancs d'oeuf

1-Dissolve the Agar Agar in cream and leave it aside to set for about 5 minutes. Simmer over medium heat for about 4 minutes, the cream should be warm (But not let the mixture boil). Once the Agar Agar mix is warm, remove from heat and add chocolate, butter and egg yolks then stir energetically until smooth, for about 3 minutes. / Délayez l’Agar-Agar dans la crème et laisser reposer environ 5 minutes.  Chauffez sur un feu moyen pendant environ 4 minutes, mais ne laisser pas bouillir .  Retirer du feu et ajouter le chocolat, le beurre et les jaunes d'oeufs, puis bien remuer le mélange jusqu'à obtention d'une texture bien lisse (Remuer pendant environ 3 minutes).
2-Whip up the egg whites and sugar until they form stiff peaks. / Fouettez les blancs d'oeufs avec le sucre jusqu'à ce qu'ils forment des pics fermes.
3-Add 1 spoonful of egg white to the chocolate mix to loosen the mixture. Then fold the remaining egg white into the chocolate mixture, one spoon at a time. / Ajouter 1 c à soupe de blanc d'oeuf au mélange de chocolat pour le desserrer, puis  ajouter le restant du blanc d'oeufs progressivement et délicatement.

Method / Préparation: (Phase 1)


1-Line a Pyrex 2 liters classic bowl with cling film / Couvrir un Pyrex classique bol à mixer 2 litres avec un film alimentaire et dresser les morceaux de gâteau.


2-Brush generously the cake slices with raspberry nappage or any fruit liqueur you like, pour the white mousse into cake-lined bowl, cover and refregerate for 4 hours minimum. / Arroser les morceaux de gâteau avec le nappage aux framboises our autres liqueurs à base de fruits.  Verser la mousse au chocolat blanc dans le bol, couvrir et réfrigérer pendant au moins 4 heures.

Prepare Raspberry Mousse /  Préparer Mousse aux Framboises:

- 150 gr frozen raspberries / 150 gr de framboises congelées
- About 1.5 gr Agar-agar / Environ 1.5 gr d'Agar Agar
- 35% cream 100 ml / 100 ml de la crème 35%
- 1 tablespoons of unsalted butter / 1 c à soupe de beurre non-salé
- 1 egg yolk / 1 jaune d'oeuf
- 1 egg white / 1 blanc d'oeuf
- 1 tablespoons caster sugar / 1 c à soupe de sucre semoule

1-In a blender or a food processor, blend the raspberries to a smooth puree, reserving a few for decoration. / Passer les framboises au robot culinaire jusqu'à obtentin d'une purée bien lisse.  Garder quelques unes pour décorer la charolotte

2-Dissolve the Agar Agar in cream and leave it aside to set for about 5 minutes. Simmer for about 4 minutes, the cream should be warm (But not let the mixture boil). Once the Agar Agar mix is warm, remove from heat, add egg yolk and butter, then stir energetically until smooth, for about 3 minutes minimum. Add raspberry puree and mix well. / Délayez l’Agar-Agar dans la crème et laisser reposer environ 5 minutes.  Chauffez sur un feu moyen pendant environ 4 minutes (Mais ne laisser pas bouillir).  Retirer du feu et ajouter le beurre et le jaune d'oeuf, puis bien remuer le mélange jusqu'à obtention d'une texture bien lisse (Remuer pendant au moins 3 minutes).  Ajouter la purée de framboises et bien remuer de nouveau.

3-Whip up the egg white and sugar until they form stiff peaks. / Fouettez le blanc d'oeuf avec le sucre jusqu'à ce qu'il forme des pics fermes.

4-Add 1 spoonful of egg white to the raspberry mix to loosen the mixture. Then fold the remaining egg white into the mixture, one spoon at a time. / Ajouter 1 cuillère à soupe de blanc d'oeuf au mélange de framboises pour le desserrer, puis  ajouter le restant du blanc d'oeuf progressivement et délicatement. 

Method / Préparation: (Phase 2)

1-Spread raspberry mousse on top of chilled chocolate mousse, cover and return back to refrigerator for at least 4 hours, or ideally overnight. / Sortir le bol du réfrigérateur et verser la mousse aux framboises dessus, couvrir puis retourner de nouveau au réfrigérateur pendant 4 heures au minimum, mais mieux de laisser reposer toute une nuit.

2-When ready to serve, turn out the double-mousse cake onto a cake stand, gently remove the cling film and decorate with some raspberries and some crème fraîche. / Au moment de servir, démouler délicatement et enlever le film alimentaie et décorer avec quelques framboises et de la  crème fraîche.



Post a Comment
There was an error in this gadget

nRelate - Posts Only