15 Jun 2011

شلادة خيزّو/Moroccan Raw Carrot and Fresh Orange Juice Salad / Salade Marocaine de Carottes Crues et Jus d'Orange Frais!

V Suitable for vegetarians / Convient aux végétariens
Serves 4 people / Pour 4 personnes:
Preparation Time: 0 h 20 minutes / Temps de préparation: 0 h 20 minutes

This is one of the easiest Moroccan salad recipes!  I love it and can't get enough and can eat it nearly every day! It is a refreshing salad for the hot summer months, with sunny colours to brighten up your day and give you a Vitamin Boost. So simple to make, but oh so delicious and healthy that even the kids will eat it up. You can serve this salad alone or accompanied by your lunch or dinner.  You can substitute walnuts for almonds if you wish or instead of nuts, add some cucumber slices and fresh mint leaves on top for more crunchy taste.
Mamatkamal


Ingredients:

-500 gr carrots, washed, scraped and finely or coarsely grated / 500 gr de carottes, lavées, grattées et finement ou grossièrement râpées

-5 Navel oranges / 5 oranges Navel

N.B. : Don't squeeze the oranges until you're ready to serve the salad. Home-made fresh orange juice tastes best when it is served straight away while it still retains its goodness. / Ne pressez les oranges qu'au moment de servir la salade.  Il est préconisé de boire le jus d'orange frais immédiatement après l’avoir pressé.

-Pinch of ground cinnamon / Un pincée de cannelle moulue

-About 1.5 ml orange flower water / Environ 1.5 ml d'eau de fleur d'oranger

-1/2 tablespoon powdered sugar or icing sugar or confectioners' sugar / 1/2 c à soupe de sucre glace ou sucre impalpable ou sucre en poudre ou sucre à glacer ou sucre pulvérisé

-2 tablespoons juice of fresh lemon / 2 c à soupe de jus de citron frais

Method / Préparation:

1. In a bowl, mix lemon juice, carrots, cinnamon, orange flower water and sugar.  Cover and leave to marinate for 1 hour in the refrigerator. / Dans un saladier, mélanger, le jus de citron, carottes, cannelle, sucre et l'eau de fleur d'oranger, puis couvrir et laisser mariner pendant 1 heure environ au réfrigérateur.

2.When you are ready to serve the salad  : wash the oranges thoroughly, cut them in half and remove any seeds that can be found within the orange.  Using a manual juice extractor, place the halved orange over the juicer and rotate it to extract the juice. / Laver soigneusement les oranges, couper-les en deux, puis épépiner-les.  Pressez une demi orange à l'aide d'un presse agrume pour en extraire le maximum de jus.

N.B. : Don't squeeze the oranges until you're ready to serve the salad. Home-made fresh orange juice tastes best when it is served straight away while it still retains its goodness. / Ne pressez les oranges qu'au moment de servir la salade.  Il est préconisé de boire le jus d'orange frais immédiatement après l’avoir pressé.

3.Stir the fresh orange juice into the salad. Taste and adjust seasoning as desired. Add more sugar or cinnamon if you wish. / Verser le jus d'orange frais. Goûter et rectifier l'assaisonnement si nécessaire. Ajouter plus de sucre ou de cannelle si vous désirez.

4.Sprinkle some walnuts or almonds on the salad. Serve immediately./ Parsemer des noix de grenoble ou d'amandes. Servir aussitôt.
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