20 Sep 2011

شلادة اللّيمون/Fresh Orange Salad / Salade à l'Orange Frais (Shladat Limoun)!

V Suitable for vegetarians / Convient aux végétariens
Serves 4 people / Pour 4 personnes
Preparation Time: 0 h 10 minutes / Temps de préparation: 0 h 10 minutes
If it is Clementine season, I prefer to use them for this salad but you can enjoy making this recipe whenever you have some juicy oranges available. This Orange Salad recipe is so popular in Morocco and commonly served for a perfect dessert any time of year.  It is so simple yet incredibly delicious!

The orange blossom water, a fragrant flavouring used in most Moroccan desserts, mixed here in this dish with cinnamon, complementing each other, adding a spicy touch to this lovely dessert; cutting the sweetness of orange and sugar just enough to make you want to come back for another slice!  

Feel free to substitute your favourite. You could add some almonds or figs or dates or pistachios or some honey, instead of sugar.  If you are not familiar with orange blossom water, don't use it and the dessert will still taste good!
Mamatkamal

Ingredients:

-4 large seedless oranges (navel oranges are great) /4 grosses oranges sans pépins (Si vous pouvez utiliser les oranges navel, c'est encore mieux!)

-1 pomegranate or some strawberries, or raspberries or any other fruit you like / 1 grenade ou quelques fraises ou framboises ou autres fruits


Dressing / Assaisonnement:

-2 tablespoons fresh orange juice / 2 c à soupe de jus d'orange frais

-1/4 teaspoon orange blossom water / 1/4 c à café ou à thé d'eau de fleur d'oranger

-Pinch powdered sugar or icing sugar or confectioners' sugar /  Une pincée de sucre glace ou sucre impalpable ou sucre en poudre ou sucre à glacer ou sucre pulvérisé

-Pinch ground cinnamon / Une pincée de cannelle moulue

For garnish / Pour garnir:

-Pinch ground cinnamon / Une pincée de cannelle moulue

-Fresh mint OR sliced roasted almonds OR sliced dates and figs / Menthe fraîche OU amandes effilées,  grillées OU dattes et figues coupées en fines tranches


Method / Préparation:

1-Wash the oranges and cut the peel off. Slice the top and bottom off and remove all pith. / Laver les oranges, couper les deux extremités, puis les peler à vif de façon à retirer la peau y compris la partie blanche.

2-Cut the oranges into  slices, approximately 1 to 1.5 cm./ Tailler les oranges en rondelles régulières, environ 1 à 1.5 cm.

3-Slice the pomegranate in half from top to bottom.  Hold each half over a large bowl and bash the sides with a wooden spoon until all the seeds come out./ Couper la grenade en deux dans le milieu.  Placer un grand bol, puis prendre chaque moitié, et dans la paume de la main côté graines, frapper avec une cuillère de bois pour faire tomber les graines.  Ainsi la grenade va se vider de ses graines facilement.

4-Combine the orange juice, orange blossom water, cinnamon and icing sugar, then mix well./ Dans un petit bol, placer le jus d'orange, d'eau de fleur d'oranger, cannelle et sucre, puis bien mélanger le tout.

5-Place orange slices on plates or a large platter./ Servir les tranches d'oranges sur les assiettes individuelles ou un grand plat de service.

6-Scatter the pomegranate seeds over the oranges./ Dispersez les graines de grenade sur les tranches d'oranges.

7-Sprinkle with the orange blossom water mixture. / Assaisonner avec le mélange d'eau de fleur d'oranger.

8-Sprinkle additional ground cinnamon overtop./ Saupoudrer d'un peu de cannelle moulue.

9-Garnish: You might use fresh mint OR sliced roasted almonds OR sliced dates and figs etc..../ Garnir: Utiliser la menthe fraîche OU amandes effilées, grillées OU dattes et figues coupées en fines tranches.

10-Enjoy! Bssa7a w ra7a!

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