Ice Cream Bombe / Bombe de Crème Glacée



Recipe, adapted from Mary Berry's recipes "Dessert"

Mary Berry is one of the UK's best known and one of the most respected cookery writers in the country. I love her recipes because they are simple, clearly illustrated and most importantly, I've never tried one of her recipes and it didn't work well.  This is an ice cream bomb that looks impressive and will definitely add a little flair the next time you serve ice cream to your family and your guests.  It's a unique, tasty way and a nice change from the traditional ice cream cones.

 I’m submitting this post to JAY  of Tasty Appetite" , hosting an event devoted to Ice-Cream. Please check it out! The round up will be posted on the 20th of June 2011!
Mamatkamal




Ingrédients:

4 different types of ice cream: I used: vanilla , strawberry, chocolate and pistachio ice-creams / 4 sortes differentes de crème glacée : J'ai utilisé la crème au vanille, au chocolat, au pistache et aux fraises 

- About 12 to 14 slices of 
Madeira Cake (You may use sponge cake) / Environ 12 à 14 morceaux de Gâteau Madeira (Vous pouvez utiliser aussi un sponge cake ou éponge ou génoise pour la recette/for receipeICI RECETTE/RECEIPE MADEIRA CAKE )

Some Glace Cherries / Quelques cerises confits

-Butter Cream /  De la crème au beurre (pour la recette/receipe: ICI RECETTE/RECEIPE BUTTER CREAM )

-
Grilled flaked almonds /  Amandes effilées grillées

-
About 100 gr almond paste / Environ 100 gr de la pâte d'amande

-
Food colouring / Colorants alimentaires

-About 50 ml of Coffee Liqueur / Environ 50 ml de liqueur de café


Important:

N.B.

1-To serve, leave cake to stand at room temperature for 20 min for easier slicing. / Avant de servir le gâteau , sortir du congélateur 20 min avant pour que ça soit facile à couper. 
2- If using very soft melting ice cream, the cake should be frosen between the spreading of different flavouring of ice-cream. / Si vous utilisez une crème glacée très molle, il faut congeler le gâteau après avoir étalé chaque sorte de crème glacée au moins 30 minutes, puis mettre au dessus l'autre sorte, et ainsi de suite.

Etape 1:  

Line a Pyrex 2 liters classic bowl with cling film, line bowl with the cake pieces. / Couvrir un Pyrex classique bol à mixer 2 litres avec un film alimentaire et dresser les morceaux de gâteau.
Etape 2 :


Brush Cake with coffee liqueur or other, spoon the strawberry ice-cream into cake-lined bowl, then pistachio ice-cream, decorate with some glace cherries at the top. / Arroser le gâteau avec liqueur de café ou autre. Etaler une couche de crème glacé au fraise, puis au pistache, décorer avec quelques cerises confits.

Etape 3 :


Spread chocolate ice-cream at the top of the cake. / Ajouter une couche de crème glacée au chocolat.

Etape 4 :


Spread vanilla ice-cream on the top and decorate the whole with some chocolate chips or chocolat biscuits. / Ajouter une autre couche de crème glacée au vanille et décorer avec du chocolat ou biscuit au chocolat.
Etape 5


Cover the top with cake pieces, brush with coffee liqueur and press down mixture to eliminate air pockets. / Couvrir avec quelques morceaux de gâteau, arroser avec liqueur de café, puis presser bien avec les mains pour chasser l'air.

Etape 6: 


Cover with a cling film, freeze for at least 6 hours. /Couvrir avec un film alimentaire , mettre au congélateur pour au moins 6 heures.

Etape 7 :


Using almond paste and colouring to make ribbon streamers. / Avec la pâte d'amande et les colorants, former 4 sortes de ruban de différentes couleurs.
Etape 8: 


Remove ice-cream bombe from freezer, turn cake out onto chilled freezerproof cake stand, remove cling film, spread butter cream all over the cake, and immediately pressing grilled almonds. Decorate cake with almond ribbon streamers, freeze until ready to serve. / Sortir le gâteau, démouler sur un plateau de service qui est freezerproof, enlever le film alimentaire, décorer de crème au beurre et des amandes effilées grillées , puis ajouter les rubans aux amandes, retourner au congélateur jusqu'au moment de servir.

Comments

Oumsara Ilham said…
maachallah 3lik mamatkamal,wa bombe wache mine bombe,tbarkellah 3lik a chef dialna,raki maachallah 3lik reine des gateaux o reine de cuisine marocaine et d'ailleurs ,allah yehafdik hbiba
Shawn said…
I’m helplessly drooling at the sight of your incredibly scrumptious looking icing-cream bombe!
Gwen said…
super original , c'est trop bien fait
Absolutely mouthwatering recipe...love d lipsmacking clicks..
Thankz dear for sending it to my event..:)
looking forward more of your delicious entries..!

Tasty Appetite
Event: Letz Relishh Ice Creams
Wow, splendid and ever so tempting!

Cheers,

Rosa