10 Jun 2011

شلادة الباربة/Moroccan Beetroot (Beet) Salad / Salade de Betteraves à la Marocaine

V Suitable for vegetarians / Convient aux végétariens
Serves 4 people / Pour 4 personnes:
Preparation Time: 0 h 15 minutes / Temps de préparation: 0 h 15 minutes
Cook Time: 1 h 30 minutes / Temps de cuisson: 1 h 30 minutes
Total Time: 1 h 45 minutes / Temps total : 1 h 45 minutes
I am in the beetroot (beet) lover category! Beetroots have always been one of my favourite vegetables, and my mum used to make different delicious beetroot salads and juices. I love its colour, special texture, naturally sweetness and distinctive flavour! Beetroots seem to be one of those vegetables you either love or hate them, but I think the reason why most people hate them is either because they've never learned to like them or because the only beetroot they have ever tasted in their life is the pickled can ones, I don't blame them.

Personally, I am not very partial to vinegar beetroot, but I have to say, when I have beet “haters” try my mum's beets salads, they are converts!  This is one delicious salad, so refreshing, served at the start of any main meal, subtly spiced with classic flavours, such as coriander, parsley, cumin, lemon juice, olive oil and garlic. You can prepare this salad in advance and refrigerate, allowing it to chill and marinate prior to serving.
Mamatkamal

Ingredients:

-1 bunch fresh red beetroots (About 500 gr) / 1 botte de betteraves rouges fraîches, environ 500 gr

-1 teaspoon chopped fresh parsley leaves / 1 c à thé ou à café de feuilles fraîches de persil hachées

-1 teaspoon chopped fresh coriander leaves / 1 c à thé ou à café de feuilles fraîches de coriandre hachées

-2 tablespoons extra-virgin olive oil / 2 c à soupe d'huile d'olive extra-vierge

-1 clove garlic, finely chopped / 1 gousse d'ail hachée finement

-Some salt to taste / Un peu de sel selon le goût

-2 tablespoons juice of fresh lemon / 2 c à soupe de jus de citron frais

-Pinch of ground black pepper / Une pincée de poivre noir moulu

-1/4 teaspoon ground cumin / 1/4 c à thé ou à café de cumin en poudre


Method / Preparation:

1- Trim ends off beetroot but don't peel them, or pierce the skin or trim the roots as this makes them bleed during cooking. / Coupez les tiges vertes des betteraves rouges, mais il ne faut pas couper les racines ou piquer la betterave pour que le jus ne s'échappe pas pendant la cuisson.

2-Wash them and leave skin on. \ Laver-les, en gardant la peau intacte.

3-Steam for about one hour, possibly an hour and a half ( Depends on how large the beets are) or until they are soft. / Cuire les betteraves à la vapeur pendant 1 heure ou 1 heure et demie, en fonction de leur taille.

4-Test for tenderness using a sharp pointed knife, if it sinks well in fairly easily, they are cooked. / Les betteraves sont bien cuites lorsqu'elles peuvent être facilement percées avec la pointe d'un couteau.

5-Drain and remove skin by rubbing it with your fingers./ Egoutter et peler les betteraves avec les doigts.

6-Cut the tops off and trim the roots. / Coupez la tige et les racines.

7-Cut beetroot into slices and place in a bowl. / Couper les betteraves en tranches et mettre dans un bol.

8-Combine salt, garlic, olive oil, cumin, pepper and lemon juice in a small bowl, mix well, then add this vinaigrette to the cooked beets. Stir gently to coat the beets evenly. / Mélanger sel, ail, huile d'olive, cumin pepper et jus de citron dans un petit bol, puis verser cette vinaigrette sur les betteraves cuites. Remuer délicatement pour bien enrober les betteraves uniformément.

9-Cover and set aside to marinate for at least one (1) hour prior to serving. Mix two (2) or three (3) times to distribute the marinate well. / Couvrir et laisser mariner pendant au moins une (1) heure avant de servir.  Remuer deux (2) ou trois (3) fois pour bien répartir la marinade.

10-Season to taste with salt and cumin if you wish, then transfer to a serving dish and sprinkle over coriander and parsley. Drizzle some olive oil over the salad. Serve immediately./ Assaisonner au goût avec peut-être un peu de sel ou de cumin si vous souhaitez. Servir dans des assiettes et parsermer de coriandre et persil. Arroser d'un filet d'huile d'olive.

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