Welcome to the Kingdom of Morocco, country of Imazighens! The history of Moroccan cuisine, which is of Imazighens (Swassa, Ryafa and Zayanes), Jews, Andaloussi and Sahrawi origins, stretches back for several centuries and was able to adapt itself to changes and different modern ingredients from period to period. Moroccan cuisine is rated among one of the most cleverly balanced cuisines, with strong focus on rich flavours, aromas, texture, presentation, and perfect choice of spices and fresh ingredients, thus leading Moroccans to pride themselves on eating tasty, delicious and traditional food on a daily basis. Several Moroccan dishes have become increasingly popular now in other parts of the world (North of America, Australia and Western Europe) and it is no surprise that some neighbouring African countries have adopted the Moroccan Style Flavour. Welcome to my Blog!

30 Jun 2011

طجين خيزّو و اللّفت/Moroccan Lamb, Carrots and Turnips Tajine / Tajine Marocain A l'Agneau, Carottes et Navets


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 Moroccan Tagine: How To Cook An Authentic Moroccan Tagine/Tajine

طجين خيزّو و اللّفت

Recipe and Photos by Mamatkamal

Ingredients:

-500 g lamb , cut into small pieces / 500 g de viande d'agneau coupée en petits morceaux

-1 onion sliced thin/ 1 oignon coupé en lamelles fines

-Some black pepper / Un peu de poivre noir

-Some red paprika / Un peu de paprika rouge

-Some curcuma / Un peu de curcuma

-Some saffron / Un peu de safran

-Some ground ginger / Un peu de gingembre en poudre

-Some salt / Un peu de sel

-1/2 teaspoon chopped garlic / 1/2 c à thé ail haché

-1 fresh tomato sliced / 1 tomate fraîche épépinée en petits dés

-3 soupspoonfuls argan oil (you might use olive oil as well) / 3 c à soupe d'huile argan (vous pouvez la remplacer par huile d'olive)

-2 teaspoon fresh coriander leaves, chopped / 2 c à thé de coriande fraîche hachée

-2 carrots, quartered and cut in sticks / 2 carottes coupées en bâtonnets

-1 turnip, peeled and cut into slender sticks / 1 navet pelé et coupé en fins batonnets

-2 soupspoonful green olives / 2 c à soupe d'olives vertes

-A small piece of lemon / Un petit morceau de citron

Method / Préparation:

1) I used a stovetop to cook this tajine. Pour oil into tajine and when heated, roast in it the meat, add salt until browned during 2 to 3 minutes / Dans votre tajine, sur un feu très doux, faire chauffer l'huile et faire revenir la viande avec du sel jusqu'à ce qu'elle soit dorée de tous les cotés. Ceci prendra environ 2 à 3 minutes.

2) Add onion, garlic and spices.  Let  cook covered with the lid during 3 to 4 minutes / Ajouter l'oignon, ail et épices.  Couvrir et laisser cuire pendant 3 à 4 minutes.

3) Once the onion becomes tender and starts changing colour, add tomatoe and chopped fresh coriander leaves, stir well. Let cook for 2 minutes with the lid / Quand l'oignon devient plus tendre et commence à brunir, ajouter tomate, suivi par la coriandre, bien mijoter. Couvrir et laisser cuire encore 2 autres minutes.

4) Add a little bit of water (not too much). Add then all the vegetables to the tagine / Ajouter un tout petit peu de l'eau (surtout pas trop), couvrir votre tajine avec les légumes.

5)Cover and let cook for at least 2 hours or more / Couvrir et laisser cuire pendant au moins 2 heures ou plus.

6)Ajust the seasoning if needed. Check if the meat and vegetables are tender, if so add olives at the top, and some coriander, lemon and some hot pepper if you wish / Ajuster l'assaisonnement, vérifier si la viande et les légumes sont bien cuits, si c'est le cas, ajouter les olives ,citron et décorer avec un peu de coriandre ainsi que quelques poivrons piquants si vous désirez.

7)Let cook for an other 15 to 30 minutes / Laisser cuire pendant 15 à 30 minutes.

8)Sprinkle liberally with some black pepper. Serve your tajine on the middle of the table, with some bread, as well as 2 or 3 types of vegetable salads. This is how we serve tajine in Morocco. But you might like to serve it with rice, couscous, pasta  etc..... / Saupoudrer de poivre noir (question de goût ). Servir le tajine au milieu de votre table, accompagné du bon pain, et 2 ou 3 sorte de salades aux légumes. C'est ainsi qu'on sert notre tajine au Maroc. Vous pouvez le servir avec le riz, couscous, les pâtes ou autres.

9)Enjoy / Bssa7a w ra7a!
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